T.C. Pîri Reis Üniversitesi KuruluÅŸ Hikayesi

Türk deniz taşımacılığının ileri ülkeler seviyesine eriÅŸmesi ve ülkemizin bu konuda ekonomik gücünün refah ve verimliliÄŸini artıracak Denizcilik Politikaları oluÅŸturulması ve hedeflerinin belirlenmesi için gerekli çalışmaları yapmak, yaptırmak ve Türk DenizciliÄŸine hizmet etmek maksadıyla elemanların yetiÅŸtirilmesi ve meslek sahibi olmalarına yardımcı olmak amaçlanmıştır.

TÜRK DENÄ°Z EĞİTÄ°M VAKFI, Türkiye’de ihtiyaç duyulan Gemiadamı ihtiyacını karşılamak üzere;

• Mevcut Denizcilik Ä°le Ä°lgili EÄŸitim Kurumlarına Yardımcı Olmak,
  • Gemiadamı YetiÅŸtiren Bir EÄŸitim Kurumunu Faaliyete Geçirmek,
  • Vakıf Senedinde Yazıldığı Gibi, (Åžartlar Müsait OlduÄŸunda Bir Üniversite) kurmak,gibi amaçlarla yola çıkmış ve de öncelikle ilk amacını kapsamında;
    • Ä°.T.Ü.   Denizcilik Fakültesine,
    • K.T.Ü. Denizcilik Fakültesine,
    • 9 Eylül Denizcilik Yüksekokuluna,
    • DiÄŸer denizcilik kurumlarına gerekli maddi destek vermiÅŸtir. Vakfın bu destekleri halen süregelmektedir.

Daha sonra kendi eÄŸitim merkezi olan ve TÜDEV DENÄ°Z EĞİTÄ°M MERKEZÄ°’ni Mart 1995 tarihinde ÅžiÅŸli’de faaliyete geçirmiÅŸtir. Bilahare EÄŸitim Merkezi, D.T.O. nın katkılarıyla 1997 yılında Tuzla’da inÅŸasına baÅŸlanan yeni binasına taşınarak Eylül 1999 tarihinde eÄŸitimine Tuzla’da devam etmiÅŸtir. TÜDEV Deniz EÄŸitim Merkezi Milli EÄŸitim Bakanlığı ve Denizcilik MüsteÅŸarlığı ÅŸemsiyesi altında eÄŸitim faaliyetini sürdürmüÅŸtür. TÜDEV Deniz EÄŸitim Merkezinde bu güne kadar 2100  zabitan yetiÅŸtirilmiÅŸtir.

4 Aralık 2003 tarihinde yapılan olaÄŸanüstü genel kurul toplantısında; Deniz Ticaret Odası, Oda Meclisi ve Türk Deniz EÄŸitim Vakfı Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulları, TÜDEV Deniz EÄŸitim Merkezinin YükseköÄŸretim düzeyinde TÜRK DENÄ°ZCÄ°LÄ°K ÜNÄ°VERSÄ°TESÄ° olarak hizmete devam etmesini arzulamış ve bu yönde karar almışlardır.

Bu kararın hemen akabinde, YÖK’e (Yüksek ÖÄŸretim Kurumu) üniversite kuruluÅŸu ile ilgili, takdim edilecek dosyanın hazırlıklarına baÅŸlanmış ve 9 Åžubat 2004’te Üniversite KuruluÅŸ ve Açılış BaÅŸvuru dosyaları birlikte YÖK BaÅŸkanlığına sunulmuÅŸ ve 8 Åžubat 2008 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak Tüzel KiÅŸilik kazanmış bulunan T.C. PÎRΠREÄ°S ÜNÄ°VERSÄ°TESÄ°NÄ° kurmuÅŸ ve Türk ve Dünya DenizciliÄŸine kazandırmıştır.

* Üniversitenin resmi internet sayfasına gitmek için tıklayın

T.C. Pîrî Reis Üniversitesi Tanıtım Videosu

T.C. Pîrî Reis Üniversitesi Foto Galerisi